PRIHODNJI KONCERTI

S/M LiFe 4: Destrukturirani Mozart 
    Ogledov:4448     A+ | a-

15.06.2024

Ura: 20:00 - 20:45

LOKACIJA: Libertas

×

Sodelovanje na S/M LiFe 4

Znani kvintet za klarinet W. A. Mozarta bo kulisa skladbam sodobnega časa: med stavki kvinteta bodo izvajana dela skladateljev kot je K. Stockhausen in drugi sodobni ustvarjalci. Za trenutek boste doživljali čas več dimenzionalno in ne linearno, saj bodo glasbeniki pričarali uglajenost klasicizma in raziskovanje zvočnosti sodobnega sveta. Začutili boste kako iz de-strukturiranosti enega nastaja strukturiranost drugega obdobja. Za trenutek boste lahko priča večnemu krogu življenja in smrti.


Michele Marelli, klarinet
Godalni kvartet .abeceda [ansambla za novo glasbo] 
Oskar Longyka, violina
Anja Vujanović, violina
Domen Kužnar, viola
Sebastian Bertoncelj, violončelo

Oskar Longyka (1998) trenutno živi in ustvarja v Ljubljani. Dodiplomski študij violine je opravil na Universität für Musik und Darstellende Kunst Graz v razredu prof. Vesne Stanković-Moffat, trenutno opravlja magistrski študij violine na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri prof. Janezu Podlesku. Vzporedno študira filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot poustvarjalec je aktiven kot komorni in orkestrski glasbenik na področju klasične glasbe. Kot član zasedbe ansambla za novo glasbo Inštituta .abeceda se posveča izvajanju novih del skladateljev mlajše generacije. Svoje zanimanje za ljudsko glasbo goji z zasedbo Trio Lumi, kjer je dejaven tudi kot avtor glasbe. Skladateljsko pot je začel v okviru programa Mladi Raziskovalci V. v sezoni 2022, od takrat se posveča iskanju lastnega glasbenega izraza.

Anja Vujanović (2000) se je leta 2005 začela učiti violino v Glasbeni šoli Isidor Bajić v svojem rojstnem mestu, Novem Sadu (Srbija). V prvih letih šolanja se je učila pri profesorjih Csabi Zimi, Vitaliju Gulijčuku in Mirjani Bogdanović. Izobraževanje je nadaljevala na srednji glasbeni šoli Isidor Bajić v razredu Nine Nikolov. Dodatno se je izobraževala na masterclassih Žige Branka, Roberta Lakatoša, Arkadija Winokurowa, Marka Josifoskega, Dejana Bogdanovića, Alessia Nacuzia, Milana Čizmića, Wonji Kim Ozim, Latice Honde-Rosenberg in drugih. Ima izjemne rezultate na številnih tekmovanjih, tako kot solistka kot članica komornih skupin. Veliko se ukvarja tudi z orkestrskim igranjem. Od leta 2019 je študentka Akademije za Glasbo Univerze v Ljubljani v razredu izr. prof. Žige Branka. V času akademskega izobraževanja raziskuje tudi sodobno glasbo in jazz. Leta 2024 je z Mozartovim violinskim koncertom KV219 nastopila kot solistka s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo. Trenutno igra na violino Katharine Abbuehl iz Cremone.

Domen Kužnar (1998) je slovenski violist in skladatelj. Trenutno opravlja študij viole na Akademiji za Glasbo na Univerzi v Ljubljani pri prof. Maji Rome. V sklopu izmenjave Erazmus+ je študiral na Islandski Univerzi za Umetnost pri profesorjih Þórunn Ósk Marínósdóttir in Svavi Bernharðsdóttir. Je član kvarteta Transposition String Quartet+ in ansambla .abeceda [ansambel za novo glasbo]. Med drugim so bili njegovi mentorji Nabuko Imao, Emile Cantor, Peter Barszony, Garth Knox, Atar Arad, Vincent Royer, Helfried Fister in Dré A. Hočevar.

Violončelist Sebastian Bertoncelj izhaja iz domžalske glasbene družine, od koder svojo glasbeno ustvarjalnost širi po vsej Evropi.
 Koncertno se je udejstvoval z orkestri Slovenske Filharmonije, RTV Slovenija, Akademije za glasbo in Festivala Bled ter pri tem sodeloval z dirigenti Urošem Lajovicom, Philippom von Steinaeckerjem, En Shaom, Lorisom Voltolinijem, Simonom Dvoršakom, Zoranom Bičaninom in Nenadom Firštom. Solistični nastopi v okviru ciklov Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, Grajskih harmonij, Festivala Velenje, Festivala Lent, Festivala Nei Suoni dei Luoghi, Teatra Bon idr. se dopolnjujejo z intenzivno predanostjo komorni glasbi - omenimo sodelovanje z glasbeniki, kot so Boštjan Lipovšek, Anna Kandinskaja, Emile Cantor, Mark Gothoni, Emma Steele, Solenne Païdassi, Aylen Pritchin, Thomas Carroll, Anna Morgoulets, Christopher Tun Andersen, Lorenzo Cossi, Wonji Kim Ozim ter Luz Leskowitz na festivalih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Švici, na Češkem in Poljskem.

Sebastian se je poleg dolgoletnega študija pri prof. Milošu Mlejniku na ljubljanskem Konservatoriju in Akademiji za glasbo izpopolnjeval še v Stuttgartu pri Conradinu Brotbeku, Luzernu pri Christianu Poltéri in Solnogradu pri Enricu Bronziju.

Poleg številnih prvih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih je tudi prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo, nagrade Yamahinega glasbenega sklada ter bronaste plakete občine Domžale za dosežke na kulturnem področju.
Pedagoško predanost uresničuje že od leta 2016 - najprej kot mentor v okviru mojstrskih tečajev „Ars longa, vita brevis“ in „ArSensei“, že nekaj pa vodi tudi razred mladih violončelistov na Konservatoriju Maribor in Umetniški gimnaziji v Celju ter deluje kot asistent na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani; poleg tega je v študijskem letu 2021/22 poučeval tudi na Univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu.

 

Rek