PRIHODNJI KONCERTI

9. koncert: Trio Ardor
    Ogledov:38102     A+ | a-

10.10.2024

Ura: 19:30

LOKACIJA: Dvorana Pokrajinskega muzeja Koper

×

Cena: 10€ / 8€ / 0€

“Ex oriente”

PROGRAM:
Julian Plaza (1928-2003)
Payadora

George Gurdjiev (1866-1949)/ Thomas de Hartmann (1885-1956):
Armenska pesem

Andrej Omejc (1998-):
Skice Afrike
Barka na Nilu
Etiopija
Cafe Arabica
Vrnitev

George Gurdjiev (1866-1949)/ Thomas de Hartmann (1885-1956):
Vrteči derviš

Fazil Say (1970-):
Balade
Nazim
Kumru
-------------------------------------------------------
Gianni Iorio (1972-):
Sagra d'Estate

George Gurdjiev (1866-1949)/ Thomas de Hartmann (1885-1956):
Azijska pesem in ples

Sulkhan Tsintsadze (1925-1991):
Miniature po gruzijskih ljudskih napevih
Pastirski ples
Suliko
Pesem
Gandagan
Uspavanka
Sachidao (bojni ples)

Astor Piazzolla (1921-1992):
La muerte del angel

Trio Ardor deluje od leta 2021 in se je doslej že večkrat predstavil na koncertih v Sloveniji in v tujini. Decembra 2023 je trio nastopil v oddaji Prva Vrsta na Radiu Prvi, kjer je bila skladba La Muerte del Angel v njihovi izvedbi izbrana za skladbo tedna.
Zasedba harmonike, saksofona in klavirja je v glasbenem svetu precejšnja redkost. Trio je nastal po zgledu ansambla, ki sta ga ustvarila veliki mojster tanga Astor Piazzolla in ameriški jazzovski saksofonist Gerry Mulligan. Saksofon zasedbo približa jazzovskim ansamblom in zabavni glasbi, harmonika zasedbi omogoča avtentično izvajanje tanga in ljudske glasbe, klavir pa prej omenjeni glasbili povezuje in zvočnost zasedbe približa evropski klasični glasbeni tradiciji. Cilj zasedbe je predstaviti glasbene korenine inštrumentov, a hkrati opozoriti na potencial zasedbe v klasični glasbi in spodbuditi skladatelje, da bi svoja dela posvetili. V kompozicijah iščejo most med ljudsko glasbo z različnih delov sveta, klasično glasbo in jazzom. 
V programu »Ex Oriente« trio Ardor predstavi glasbeno tradicijo starega in novega sveta; nasproti skladbam po vzoru glasbe starodavnih civilizacij Azije in Afrike postavi tango glasbo Argentine. Vsa dela so sicer napisana v jeziku evropske klasične glasbene tradicije, a nosijo močan pečat ljudske glasbe regij iz katerih njihovi avtorji izvirajo. Celoten koncert je pravzaprav glasbeno popotovanje, ki se začne v Argentini, nadaljuje v Armeniji, nato preči sredozemsko morje in se nadaljuje v severni Afriki, sledi reki Nil vse do Etiopije, se vrne v Evropo, Gruzijo in naposled znova obišče ameriško celino. Vsem skladbam je skupen eksotični prizvok, ki poslušalca, ki izvira iz evropske glasbene tradicije privlači zaradi svoje harmonske in ritmične drugačnosti.
 Andrej Omejc je zaključil podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Munchnu. Je prvonagrajenec državnih in mednarodnih tekmovanj kot so TEMSIG, Tekmovanje Davorin Jenko Beograd, Mednarodno tekmovanje mladih glasbenikov Oldenburg, in Antonio Salieri Legnago. Kot solist in komorni glasbenik z Ansamblom 4Saxess nastopa na festivalih v Sloveniji in v tujini. Solistično je nastopil z Simfoničnim orkestrom RTV Slo, Slovenskim Policijskim orkestrom in Simfoničnim orkestrom Domžale Kamnik. Je prejemnik Škerjančeve nagrade, Nagrade Univerze v Ljubljani in Nagrade Občine Domžale za delo na glasbenem področju. 
 Teja Udovič Kovačič je večkratna zmagovalka mednarodnih harmonikarskih tekmovanj in državnega tekmovanja TEMSIG. Kot solistka je nastopala z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim godalnim orkestrom AG Ljubljana, Ensemble à cordes du Conservatoire de Strasbourg in NOVA Filharmonijo, s katero je posnela zgoščenko. Nastopala je v koncertnih ciklih Festivala Ljubljana, Glasbene mladine Slovenije in Glasbene mladine ljubljanske, Zavoda Celeia, Hiše kulture Celje, Klasika u Portu (Hr), Pro et contra (Hr), Festival de Chartres (Fr), Festival Le printemps des bretelles (Fr), Tangodingo (Fr), ADG Sommerkonzerte (De). Je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo UL.
 Pianist in organist Blaž Pavlakovič redno deluje kot solist ter v raznolikih komornih zasedbah, kot organist pogosto sodeluje tudi z zbori. Izobraževal se je iz klavirja pri prof. Tatjani Krpan in prof. Sijavušu Gadžijevu ter iz orgel pri prof. Klemnu Karlinu. Je prejemnik več nagrad na tekmovanjih v Sloveniji in v tujini. Kot solist je nastopal s Simfoničnim orkestrom KGBL.

 

Rek