PRIHODNJI KONCERTI

1. koncert: Katarina Hrvatin, violončelo, Elizaveta Ilienko, violina, Lia Calcina, violončelo
    Ogledov:4091     A+ | a-

01.02.2024

Ura: 18:00

LOKACIJA: Pokrajinski muzej Koper

×

Cena: vstop prost

PROGRAM:
David Popper (1843-1913): Madžarska rapsodija, op. 68

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Menueta iz Suite št. 1 za violončelo solo v G-duru, BWV 1007

David Popper (1843-1913): Etuda v C-duru, op. 73/36

Joseph Haydn (1732-1809): Koncert za violončelo in orkester v C-duru, Hob. VIIb/1, 1. stavek: Moderato

Katarina Hrvatin, violončelo/violoncello
Neva Klanjšček, klavir/pianoforte
Profesor/Professore: Martin Sikur

***
Nina Pečar (1990): Stoji učilna zidana, variacije na ljudsko temo

Christoph Willibald Gluck (1714–1787): Melodie

Camilla Saint-Saëns (1835-1921): Koncert za violino št. 3, v h-molu, op. 61, 1.stavek: Allegro non troppo
 
Elizaveta Ilienko, violina/violino
Denys Masliuk, klavir/pianoforte
Profesor/Professore: Sonja Horvat

***
Lucijan Marija Škerjanc (1900/1973): Pet liričnih melodij, Andante

Georg Golterman (1824/1898): Koncert v h-molu op. 51, 1. stavek: Allegro molto moderato

David Popper (1843-1913): Tarantella op. 33

Lia Calcina,violončelo/violoncello
Denys Masliuk, klavir/pianoforte
Profesor/Professore: Antonije Hajdin

 
Katarino Hrvatin je za igranje violončela navdušila njena prva učiteljica, glasbene pripravnice, Danijela Terbižan. Violončelo se je začela učiti v razredu prof. Igorja Švarca na Glasbeni šoli,  svojo glasbeno pot pa nadaljuje na umetniški gimnaziji Koper pri prof. Martinu Sikurju. Pravijo, da je zvok violončela najbližji človeškemu glasu, zato ni čudno da se je Katarina takoj pridružila otroškemu, nato mladinskemu ter kasneje sodelovala s kar nekaj odraslimi pevskimi zbori. Udeležila se je različnih zborovskih tekmovanj in festivalov in kot odlična sopranistka v veliko skladbah izvajala solistične parte. Prav to je botrovalo, da od leta 2021 obiskuje tudi pouk solopetja pri prof. Tanji Grlici. Ves čas svojega šolanja igra v orkestrih, najprej v godalnem, kasneje v simfoničnem orkestru Vladimir Lovec. Je članica različnih komornih skupin, kjer ne deluje le kot odlična glasbenica, vendar tudi kot povezovalna in angažirana osebnost. Kot solistka se je predstavila ob spremljavi Obalnega komornega orkestra in Simfoničnega orkestra Vladimir Lovec. Katarina nobene stvari ne počne polovično. Vsaki stvari, za katero se odloči, se preda do zadnjega atoma moči in zato povsod presega pričakovane cilje. Bila je prejemnica priznanja Zlati violinski ključ za leto 2021/2022 ter le nekaj dni kasneje izvedla svoj prvi solistični recital. Novembra 2023 je uspešno opravila avdicijo za mednarodni orkester Youth Orchestra Alpe Adria v Grazu, s katerim bo koncertirala to poletje.
 
Elizaveta Ilienko  se je pri sedmih  letih vpisala v glasbeno šolo Koper k pouku klavirja, v razredu prof. Danijele Masliuk. Kot pianistka je nastopila na mnogih šolskih nastopih ter zastopala Glasbeno šolo Koper na pomembnih izven šolskih nastopihv Velenju, Trstu, Ljubljani in Novi Gorici.. Zlata priznanja in plaketo je prejela tako na regijskih, kot tudi na državnih tekmovanjih. Zaradi izjemnih tekmovalnih uspehov je bila povabljena, da posname svoj tekmovalni program tudi v Studiu Hendrix na Radiu Koper. V šolskem letu 2022/2023 je prejela najvišje priznanje Glasbene šole, Zlati violinski ključ. Od leta 2019 Elizaveta je vpisana tudi k pouk violine, v razredu prof. Sonje Horvat. Ljubezen do violine je pretehtala, tako se je odločila za vpis na umetniško gimnazijo Koper, na kateri obiskuje 1. letnik vzporednega glasbenega izobraževanja ob 9. razredu osnovne šole še. Tudi kot violinistka se je uspešno udeležila tekmovanj in trenutno se pripravlja na  državno tekmovanje Temsig. Letos je opravila avdicijo za mladinski  mednarodni orkester Alpe Adria (2024), ki združuje mlade talente iz Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Italije, Francije in Madžarske, s katerim se bo udeležila poučne turneje po Evropi. Elizaveta se redno udeležuje tudi poletnih šol in seminarjev pri  priznanih akademskih pedagogih kot so prof. Žiga Brank, Božena Angelova mag. art. in prof. Zuzana Niederdorfer. 
 
Violončelistka Lia Calcina (2007), je študij violončela začela na Glasbeni šoli Koper – podružnici Piran v razredu prof. Antonija Hajdina, pri katerem tudi nadaljuje svoje šolanje na umetniški gimnaziji Koper. Redno se udeležuje številnih nastopov in tekmovanj. Med pomembnejše šteje absolutna prva nagrada leta 2019 na mednarodnem tekmovanju »Giovani talenti«. Poleg prve nagrade na tekmovanju »Premio Conte Corronini«, je prejela še posebno nagrado žirije, kateri je predsedoval priznani glasbenik Claudio Liviero, za najobetavnejšo mlado tekmovalko. Nagrada je bila nastop v sklopu koncertne sezone »Goriških glasbenih večeri«. Leta 2019 je za svoje dosežke prejela tudi najvišje priznanje Glasbene šole Koper – zlati violinski ključ. Sodeluje v različnih projektih, kot je sodelovanje in izmenjava z dijaki in profesorji konservatorija »Ignac Paderewsky« iz Byalistoka na Poljskem. Redno se udeležuje Poletne akademije v Izoli, kjer nadgrajuje svoje znanje ter koncertira kot solistka, članica raznih komornih skupin in orkestrov. Poleg glasba se uspešno ukvarja tudi s  športom, in sicer z olimpijskim sabljanjem, ki ga prav tako trenira Antonije Hajdin. Lia je, namreč, državna vice prvakinja v svoji kategoriji, saj je osvojila deset medalj na državnih prvenstvih in mednarodnih tekmovanjih. 

Rek