PRIHODNJI KONCERTI

Trio klarinetov Clarimonia (Nemčija)
    Ogledov:62530     A+ | a-

Četrtek, 11 Oktober 2018

Ura: 19:30

LOKACIJA: Pokrajinski muzej Koper

×

Cena: 12€ / 9€ / 8€

Ansambel Clarimonia je nastal na pobudo klarinetista in izdeovalca instrumentov Jochena Seggelkeja. Namen ansambla je bil združiti ljubitelje historičnih instrumentov, ki bi raziskovali in izvajali literaturo za klarinet iz 18. in 19. stoletja. Ansambel se je predstavil na simpozijih zgodovine klarineta v Leipzigu, Düsseldorfu, Berlinu in Dresdnu. S številnimi koncerti pa na turneji po Japonski. Poleg izvajalske dejavnosti, člani ansambla se ukvarjajo z raziskovanjem glasbene zgodovine in preučevanjem arhivov v iskanju že dolgo pozabljenih del za klarinet. Odkritja in študij teh del navdihujejo tudi izbiro in izdelovanje instrumentov. Svoja odkritja in zanimanja člani ansambla širijo tudi z delavnicami na katerih predstavljajo različice klarinetov in literaturo za te instrumente. Ansambel je posnel več zoščenk: dve v produkciji Cavalli Records, ki zajemata skladbe od baroka do začetka 20. stoletja, v sodelovanju z  Bremen Radiohall Records pa so premjerno posneli skladbe Adalbert Nuderj in dvojni CD s kompletnim opusom za basetni rog W. A. Mozarta iz arhiva Clam Gallas Archive Prag. V skupnem projektu s Charlesom Neidichom in z orkestrom Solamente Naturali so posneli Koncert za tri basetne rogove Georga Druschetzkyega, Mozartove komorne skladbe za klarinet in basetni rog ter Mozartov Koncert za klarinet KV622. Bodoči projekt je zgoščenka z naslovom Prague Quartett za klarinet in 3 basetne rogove s skladbami, ki so hranjene v Clam Gallas Archive oz. v praškem muzrju Hudby Museum Praha.
Jochen Seggelke je študiral klarinet s prof. Hansem Pfeiferjem na Hochschule für Musik v Heidelbergu - Mannheimu, historični klarinet pa je študiral z  Pierre-Andréjem Taillardom na Schola Cantorum Basiliensis. Bil je ustanovitelj skupine Ottetto Amsterdam, s katero je prejel vrsto nagrad na tekmovanjih za historično glasbo. Nastopil je s številnimi evropskimi ansambli in orkestri stare glasbe, kot so: Concerto Köln, Orchestre des Champs-Elisées in Akademie für Alte Musik Berlin. Seggelke se je izobraževal tudi kot izdelovalec instrumentov. Leta 1995 je ustanovil delavnico Schwenk & Seggelke Co., kjer izdeluje profesionalne moderne klarinete in kopije historičnih instrumentov.
Bernhard Kösling je svobodi umetnik iz Oldenburga. Klarinet je študiral s prof. Hansom Deinzerjem na Hochschule für Musik und Theater v Hannovru. Prejel je več nagrad na prestižnih tekmovanjih. Bil je član različnih ansamblov za sodobno glasbo in leta 1995 je postal prvi klarinetist orkestra Kammersinfonie Bremen. Leta 2000 se je začel zanimati za staro glasbo in kmalu zatem je postal član ansambla Clarimonia. Njegovo glasbeno pot posveča odkrivanju in izdaji pozabljenih del za klarinet. V prostem času ročno izdeluje škatle vseh dimenzij za klarinete, ki so zelo cenjene med klarinetisti iz celega sveta.
Ekkehard Sauer je študiral glasbeno pedagogiko, zgodovino in klarinet na Hochschule für Musik und Theater v Hannovru. Njegovi učitelji so bili: prof. Pallushek, Guido Schäfer in Prof. Deinzer. Med leti 1991 in 2006 je poučeval klarinet in komorno glasbo na univerzi v Hildesheimu. Leta 1997 je postal  načelni učitelj na Angelaschule v Osnabrücku, kar mu je odprlo še novo zadolžitev kot pedagog pihal na Fachhochschule Osnabrück. Sauer je leta 1995 začel izvajati dela za klarinet na historičnih instrumentih in je bil povabljen k sodelovanju v različne ansamble antične glasbe, kot sta ansambla L'Arco in Akademie für Alte Musik Berlin.


 

Rek