PRIHODNJI KONCERTI

7. koncert Amabile: Meta Fajdiga, klavir
    Ogledov:38777     A+ | a-

12.10.2023

Ura: 19:30

LOKACIJA: Koncertna dvorana GŠ Koper

×

Cena: 10€ odrasli / 8€ upokojenci-študenti / 0 člani in otroci

PROGRAM:
F. Chopin: Fantazija impromptu v cis-molu, op. 66
F. Chopin: Valček v cis-molu op. 64 št. 2
F. Chopin: Veliki briljantni valček v Es-duru, op. 18
F. Chopin: Poloneza v As-duru, op. 53

M. Musorgski: Slike z razstave


Meta Fajdiga je klavir študirala  v razredu svetovno priznanega pianista in pedagoga Konstantina Scherbakova. Na Visoki šoli za umetnost v Zürichu je  po dveh opravljenih magisterijih zaključila še specializacijo iz klavirja. 
Prvo glasbeno znanje je Meta Fajdiga prejela od prof. Helene Plesničar, temu pa je sledila diploma na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu red. prof. Tatjane Ognjanovič. Svoje glasbeno znanje je dodatno izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri pianistih I. Lazku, K. Scherbakovu, O. Kernu, Z. Kocsisu, S. Kovacevichu, P. Baduri-Skodi in J. Rouvierju.
Leta 2016 je Meta Fajdiga postala solistka fundacije Orpheum Stiftung, ki mlade glasbenike povezuje z mednarodno priznanimi umetniki in orkestri in jim tako pomaga k večji mednarodni uveljavljenosti. Tako je Meta Fajdiga med drugim nastopila na festivalu Arosa Musik Festival skupaj s švicarskim pianistom Oliverjem Schnyderjem in izvedla Schubertovo Fantazijo za klavir štiriročno. Prav tako je v okviru iste fundacije leta 2016 nastopila na podelitvi nagrad »Awards Night« Züriškega filmskega festivala.
Meta Fajdiga ima za sabo vrsto koncertov na odrih po Sloveniji, Italiji, Slovaški, Franciji in Švici. Kot solistka je nastopila tudi skupaj z  Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Filharmoničnim orkestrom iz Jene, Simfoničnim orkestrom Alumni, Simfoničnim orkestrom Mitteleuropa in Salonskim orkestrom St. Moritz. S simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana je dvakrat izvedla Lisztov Totentanz za klavir in orkester, za kar je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. 
Mlada pianistka je večkratna zmagovalka državnega tekmovanja TEMSIG (2004, 2010, 2013) in mednarodnih tekmovanjih (Nikolai Rubinstein, Pariz, 2002, Aleksander Skrjabin, Pariz, 2010, Maria Yudina, Sankt Peterburg, 2011). Leta 2011 je prejela štipendijo Yamaha Music Foundation of Europe ter postala dobitnica posebne nagrade na mednarodnem tekmovanju Euroregione 2011 v Vidmu. Avgusta 2012 je na tekmovanju, ki je potekalo v okviru Mednarodne glasbene akademije v Flainu (Francija), prejela nagrado občinstva. V letu 2015 je nagradam dodala še 2. nagrado na tekmovanju Hug-Duttweiler (Zürich) in 1. nagrado na tekmovanju, ki ga organizira Marguerite Meister Stiftung (Zürich). 
Meto Fajdiga so na študijski poti podprle različne fundacije, med drugim tudi  podjetje Krka in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 


 

Rek