PRIHODNJI KONCERTI

ISKRA I: KONS - KUD FORMAT
    Ogledov:6835     A+ | a-

17.10.2024

Ura: 20:00

LOKACIJA: Gledališče Koper

×

Cena: 10€

Performans KONS tematizira interakcijo med človekom in okoljem, pri čemer osrednji motiv prsti simbolizira naravno snovnost, in hkrati postavlja pod vprašaj človekov poseg v naravne procese. Namesto linearnosti ponuja priložnost za svobodno interpretacijo simbolike odnosov med svetom, v katerem živimo, in utopično vizijo sveta, kjer sta skupnost in narava temelj človeškega obstoja. KONS se vzpostavlja kot prostor odprte refleksije in raziskovanja, kjer se skozi plastenje giba, zvoka in vizualnih podob razgalja težnja po vzpostavitvi novega ravnovesja. Osnova te refleksije je narava – temelj, iz katerega avtorji izhajajo in h kateremu se nenehno vračajo. KONS je fonetična abstrakcija, ki ne podaja končnih odgovorov. KONS je KONSolidacija, ki
utrjuje dane elemente v navidezno smiselno celoto. Je simbolična KONStelacija, ki povezuje. Je KONSenz, ki daje moč usklajenosti. Je KONStrukt, ki gradi, sestavlja in hkrati ruši KONSistenco.

Plesalke Nina Grmovšek Seljak, Anastasiya Pruyidze in Valentina Tomažinčič v gibalnem delu performansa izhajajo iz improvizacijskih procesov, ki se organsko odzivajo na prostorsko okolje, materialnost, zvok in notranje zaznave. Telesa delujejo kot medij, ki ne sledi estetski formi, temveč kanalizira naravne in nenehno spreminjajoče se procese. Ti procesi se razpirajo v širše, skoraj kontemplativno razmerje z okoljem. S tem odpirajo vprašanje ravnovesja med nadzorom in prepuščanjem ter ponujajo refleksijo o sožitju človeka z naravnimi silami. Zvočna spremljava performansa, je delo umetnika Listening Circuits (Tarik Haskić), ki raziskuje proces poslušanja kot način povezovanja z zunanjimi in notranjimi prostori in je zasnovan kot subtilna zvočna intervencija. Zvočna kulisa temelji na terenskih posnetkih zvokov najrazličnejših krajev po Evropi, v kombinaciji z modularnimi sintetizatorji in doma narejenimi inštrumenti. Haskić skozi svojo prakso poslušanje razume kot obliko globokega zaznavanja in razumevanje ne le zunanjih zvokov, temveč tudi nas samih.Performans soustvarjajo vizualna umetnica Natalija Gajić in oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž.

Performans KONS je produkcija umetniškega kolektiva KUD Format s podporo Mestne
občine Koper in ZKD MOK.

Vstopnina: 10€
https://olaii.com/event/5490/plesna-predstava-kons-kud-format

Rek