PRIHODNJI KONCERTI

Mateja Petelin, sopran in Claudia Sedmach, klavir
    Ogledov:436694     A+ | a-

20.04.2022

Ura: 19:30

LOKACIJA: Dvorana Pokrajinskega muzeja Koper

×

Les chemine de l’amour…

F. Poulenc (1899-1963): Les chemine de l’amour

G. Fauré (1845-1924): Au bord de l’aeu
                                               Apres un reve
                                               Le papillon et la fleur

C. Debussy (1862-1918):  Beau soir
                                              Ariettes oublièes
                                              Paysages belges-Chevaux de bois
                                               Aquarelles II-Spleen

Hommage Vladimirju Lovcu ob njegovi 100. letnici rojstva
V. Lovec: Ogenjvoda (bes. Kajetan Kovič)
                      Džungla (bes. Kajetan Kovič)
                      Osamljena (bes. Yang-Seng-Vu)


F. Poulenc (1899-1963): La Courte Paille
                                                               - Quelle aventure!
                                                               - Ba, Be, Bi, Bo, Bu

L. Delibes (1836-1891): Les filles de cadix
P. Viardot (1821-1910): Habanera
J. Rodrigo (1901-1999): Cuatro madrigales amatorios
        - Con què la lavare?
        - De dónde venís amore?
        - De los álamos vengo, madre

F. Obradors (1897-1945): Del cabejo mas sutil
                                                          Chiquitita
                                                          El Vito
Mateja Petelin je mlada priznana sopranistka s številnimi mednarodnimi izkušnjami. Kot štipendistka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije je leta 2015 z odliko zaključila študij solopetja na Kraljevem Konservatoriju v Haagu, ter se nato specializirala in magistrirala na Konservatoriju za glasbo v Trstu pod mentorstvom priznane mezzosopranistke Cinzie De Mola.
Pela je v teatrih in opernih hišah na Nizozemskem, v Luksemburgu in v Italiji. Leta 2012 je debutirala v vlogi Suzane in Barbarine v Mozartovi operi Figarova svatba pod vodstvom dirigenta U. Finazzi (operni studio Luksemburg), leta 2014 je nastopila v vlogi Evridike v Gluckovi operi Orfej in Evridika pod vodstvom dirigenta K. Montgomery (produkcija Kraljevi Konservatorij v Haagu). Istega leta je na Spring Festivalu v Haagu nastopila kot solistka v dveh prvih izvedbah priznane slovenske skladateljice Petre Strahovnik. Leta 2016 je nastopila v vlogi Johnnyja v Brittnovi operi Mali Dimnikar pod vodstvom dirigenta E. De Nadai (Operni teater v Pisi in v Trstu), leta 2017 pa v vlogi Bastiene v Mozartovi operi Bastien in Bastiena (produkcija Konservatorij za glasbo v Trstu).
Leta 2018 je ustanovila Duo Veles s priznanim kitaristom Pavlom Cyargeenka iz Belorusije, s katerim sta bila julija 2019 sprejeta na prestižno akademijo »Accademia Chigiana Siena« (Italija) v razred svetovno priznanega kitarista M°Oscarja Ghiglie, kjer sta nastopila na številnih koncertih kot najboljša udeleženca omenjene akademije in prejela posebno štipendijo za najbolj perspektivne mlade glasbenike. Oktobra 2020 je nastopila v glavni vlogi sodobne novonastale opere BalerinanirelaB slovenske skladateljice Petre Strahovnik, ki temelji na romanu Balerina balerina tržaškega pisatelja Marka Sosiča, in ki je nastala v koprodukciji s Komornim glasbenim gledališčem Ljubljana, Cankarjevim domom ter nizozemskim ansamblom Modelo62. Leta 2021 je nastopila v vlogi Lucy v Menottijevi operi Telefon ter v vlogi Suzane v operi Suzanina skrivnost skladatelja Wolf-Ferrarija pod vodstvom dirigenta I. Zobin (koprodukcija Piccolo Opera Festival ter Glasbena matica Furlanija Julijska Krajina).
Kot solistka je oktobra 2021 nastopila na osrednji slovesnosti srečanja predsednika Republike Slovenije ter predsednika Republike Italije na Trgu Evrope v okviru projekta in pokroviteljstva Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica-Gorica, GO!2025.


Claudia Sedmach je študirala na šoli Glasbene matice “M. Kogoj” v Trstu v razredu prof. R. Kralj in briljantno diplomirala iz klavirja na tržaškem konservatoriju. Po diplomi je poglobila bodisi solistični kot komorni repertoar in tako zaključila triletni magisterij  v organizaciji združenja Musicisti Giuliani pod mentorstvom prof. G. Gulli v Trstu, dvoletni izpopolnjevalni tečaj komorne glasbe na zavodu Santa Cecilia v Portogruaru pod vodstvom prof. G. Lovata in diplomirala na prestižni Mednarodni visoki šoli za komorno glasbo Trio di Trieste v Devinu.
Na tržaškem konservatoriju je zatem dopolnila svojo glasbeno izobrazbo in odlično zaključila specialistični bijenij druge stopnje iz klavirja in usposobljenostni bijenij druge stopnje za docente klavirja.
Udeležila se je številnih masterjev , ki so jih vodili priznani pianisti kot npr. B. Canino, K. Bogino, J. Kadlubijski, V. Krpan, S. Gadjiev, I. Laszko in drugi. Uspešno se je uvrstila na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Predstavila se je v različnih zasedbah na koncertnih odrih Italije, Slovenije, Madžarske, Avstrije in na Hrvaškem.
V letu 2020 je predstavila glasbeno gledališki projekt v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, v goriškem Kulturnem domu in v gledališču Candoni v Tolmeču. Redno sodeluje in koncertira v številnih komornih in orkesterskih sestavih, med katerimi je tudi orkester Glasbene matice v Trstu in v zanimivih opernih produkcijah v organizaciji Piccolo Opera Festival v sodelovanju z Glasbeno matico, pod vodstvom dirigenta Igorja Zobina.
Pianistka je tudi del novonastale skupine Phoenix Piano kvartet, to je ženskega kvarteta na dveh klavirjih osemročno, ki je debitiral v letošnji sezoni v Kulturnem domu v Trstu. Velikokrat je snemala na deželnem sedežu RAI v Trstu in posnela dve zgoščenki. Njeni učenci se uspešno uvrščajo na glasbenih tekmovanjih. Glasbenica se posveča pedagoškemu delu, korepetiranju in koncertiranju. Od leta 1990 je docent in korepetitor na šoli Glasbene matice “M. Kogoj” v Trstu.
 

Rek