PRIHODNJI KONCERTI

AMABILE 5. koncert: Žiga Brank, violina in Beáta Ilona Barcza, klavir
    Ogledov:139081     A+ | a-

08.06.2023

Ura: 19:30

LOKACIJA: Dvorana Pokrajinskega muzeja Koper

×

Cena: 10€ / 8€ / 0€

 
PROGRAM:

César Franck: Sonata za violino in klavir v A - duru

* * *

Eugène Ysaÿe: Sonata za solo violino op. 27, št. 5 v G - duru "L'Aurore"

Maurice Ravel: Pavane pour une infante défunte (arr. Ž. Brank)

Gabriel Fauré: Après un rêve op 7. no 1

Claude Debussy: Sonata za violino in klavir, L 140

 


Violinist Žiga Brank je eden vidnejših slovenskih violinistov in pedagogov. V njegovi igri so številni kritiki izpostavili rafiniran ton širokega spektra, tehnično briljanco in virtuozno razvnetost. Bil je član orkestra Slovenske filharmonije, član Zagrebških solistov, koncertni mojster SNG Opera in Balet Maribor. Poučevanje in prenašanje znanja, ki ga je pridobil pri najbolj uglednih profesorjih, ostaja njegova osrednja profesionalna pot. Poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, honorarno sodeluje tudi s Konservatorijem za glasbo in balet v Ljubljani. Redno vodi mojstrske tečaje in seminarje. 
Trenutno pripravlja izid dveh zgoščenk pri založbi ZKP Slovenija. Prva zgoščenka bo vsebovala Beethovnov violinski koncert in 2 romanci (z orkestrom RTV Slovenija pod taktirko S. Kulenovića), na drugi zgoščenki pa bo izdan celoten opus sonat za violino in klavir Johannesa Brahmsa (s pianistom Rokom Palčičem).
Za seboj ima številne samostojne solistične koncerte tako doma kot v tujini (Nemčija, Avstrija, Italija, Nizozemska, Slovaška, Irska, Izrael, Hrvaška, Bosna in Hercegovina). V Sloveniji se je predstavil na različnih recitalih in koncertih (Festivala Ljubljana, Festival Maribor, Festival Radovljica, Festival Tartini, Cankarjev Dom, Cikel Narodnega doma Maribor, Ljubljanska Drama, Abonentski cikel Nova Gorica).  
Žiga Brank se je rodil v Ljubljani, kjer se je s šestimi leti pričel učiti violino. Učil se je pri prof. M. Kosiju, leta 1995 je prejel prvo Škerjančevo nagrado, ki mu jo podelila Srednja glasbena in baletna šola v Ljubljani za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju šole. Študij je nato vzporedno z opravljanjem Gimnazije Vič nadaljeval v tujini na Visoki šoli za glasbo v Rostocku pri prof. Chr. Hutcap. Poleg dveh prvih nagrad na državnem tekmovanju TEMSIG, se je z velikim uspehom udeležil tudi tekmovanja Jugend Musiziert, kjer je na zveznem nivoju Republike Nemčije prejel drugo nagrado. Z odliko je študij zaključil v razredu prof. J. Rissina na Visoki šoli za glasbo v Karlsruhu. 
Z orkestrom RTV Slovenija je leta 2011 posnel redko izvajani koncert F. Busonija z dirigentom L. Castriota Skanderbegom. Med pomembnejšimi nastopi z orkestri velja omeniti koncert v sklopu Festivala Ljubljana, prvo izvedbo violinskega koncerta L. M. Škerjanca z orkestrom RTV Slovenija v Veliki dvorani Slovenske Filharomonije z dirigentom Simonom Krečičem. Leta 2015 je nastopil na Slovašem z državnim orkestrom Košice, kjer je izvedel koncerta M. Brucha. Leta 2017 je nastopil s Sarajevsko filharmonijo z dirigentom S. Kulenovićem (Beethoven violinski koncert).
Za seboj ima številen opus posnetkov za RTV Slovenija in obsežno diskografijo. Leta 2010 je v založbi ZKP RTV Slovenija izšla njegova prva zgoščenka z deli W.A.Mozarta, L. van Beethovna in H. W. Ernsta s pianistko Dunjo Robotti. Kasneje (2013) je izšla zgoščenka s celotnim ciklom solo sonat Eugena Ysaye-ja za katero je prejel izvrstne kritike pri nas in v tujini. S programom te zgoščenke je uspešno nastopil na številnih recitalih. Leta 2016 je posnel opus 24 capricciev Niccoloja Paganinija, ki so bili izdani prav tako pri založbi ZKP. Omenjena zgoščenka predstavlja izjemen dosežek, pri nas prvi izdani posnetek te literature. Zgoščenka je bila posneta na instrument italijanskega mojstra Dall Aglia, izdelanega leta 1834 v Mantovi, ki mu ga je velikodušno posodil violinist J. Schalamun.  
Med komornimi projekti v zadnjem času so najbolj opazni recitali s pianistom Petrom Milićem (Festival Maribor, gostovanja v Gradcu, abonma Kulturnega doma Nova Gorica), nastopi v okviru projekta Glasbeni svet Sherlocka Holmesa (Festival Radovljica, Festival Maribor, letni abonma Tolmin, cikel »Akustika« ljubljanske Drame) in sodelovanje s violončelistom Milanom Hudnikom (mednarodni festival Tartini v Piranu, mladinski cikel Narodnega doma Maribor). Leta 2017 je založbi ZKP RTV Slovenija izšla njuna prva zgoščenka z deli Z.Kodalya.
Žiga Brank igra na instrument C. F. Landolfi, izdelanega leta 1750 v Milanu na katerega je igral eden najpomembnejših slovenskih violinistov Dejan Bravničar med leti 1957 - 2018.


Beata Ilona Barcza (Madžarska) je svojo glasbeno pot začela z lekcijami klavirja v Fertődu na glasbeni šoli Josepha Haydna. Študij je nadaljevala na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost, kjer je leta 2012 diplomirala kot pianistka, leta 2013 pa tudi kot profesorica klavirja. Študij je nato nadaljevala kot doktorska študentka. Večkrat je sodelovala na različnih tekmovanjih, kjer je osvojila pohvalno število prvih nagrad.
Kot pianistka in korepetitorka sodeluje na mnogih festivalih in mednarodnih tekmovanjih (Europa Cantant Festival, Orkesterkamp Bovec, Svirél) ter mojstrskih tečajih. Udeležila se je mojstrskega tečaja Daliborja Miklavčiča v Ljubljani, Konstantina Bogine, Zoltána Kocsisa in številnih drugih, kot korepetitorka pa je poleti 2016 sodelovala na mojstrskem tečaju petja s Pio Brodnik. V letu 2015 je prejela štipendijo za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in en semester obiskovala razred Jasminke Stančul, istega leta pa uspešno nastopala z violončelistom Jako Stadlerjem in pianistom Miho Haasom. Sodelovala in nastopala je že z mnogimi slovenskimi glasbeniki, na primer s Tiborjem Kerekešem, Žigo Brankom, Rokom Zgoncem, Matejem Grahkom in drugimi. Kot pianistka redno nastopa na recitalih v Narodnem gledališču Pécs, skupaj z odlično sopranistko Marianno Váradi.
Beato zanimajo tudi glasbila s tipkami, ki so tipična za zgodnjo glasbo. Na Madžarskem se je tri leta dodatno izobraževala v igranju na čembalo, na povabilo Malcolma Bilsona pa se je v Ithaci (ZDA) udeležila tudi mojstrskega tečaja Fortepiana. Trenutno dela kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 
 

Rek